Компютърни програми - Ваньо Георгиев

 начало   новости   контакт   дарения 


e-mail:  

Получаване на ключ


Изучаване на машинопис
Компютърна Библия нова версия

Други безплатни програми


Сайтове
За образование

Online правописен речник
Физика
Статии


Интернет връзки
Благотворителност

Кажете на приятел

Google

RSS

Съкращението RSS означава Really Simple Syndication, което буквално може да се преведе като "наистина просто обединяване". RSS е диалект на XML, предназначен за обобщено представяне на интернет ресурси. Използва се предимно за съобщаване на новини, но и всичко друго, което се състои от отделни части би могло да се опише с RSS.

След като някаква информация е представена във файлове с RSS формат, специални програми, наречени RSS четци, могат да извличат тази информация, да реагират по определен начин на промените в нея и да я предоставят на потребителя. Такива четци могат да бъдат: интернет браузъри (например, FireFox 2.0, Internet explorer 7.0, Opera 9), програми за електронна поща (например, Thunderburd), специално предназначени за целта програми и т.н. RSS четци се явяват и някои интернет сайтове с новинарска насоченост (например, My Yahoo, Google reader).

Ако отворите сайт, предоставящ RSS информация, в десния край на адресното поле на браузъра си (ако той притежава функция да бъде RSS четец) ще видите икона: . (В Internet explorer 7 има бутон с такава икона върху лентата с инструменти.) Ако щракнете върху тази икона (или бутон) се отваря интернет страница, съдържаща кратко представяне на предоставените от сайта новини. Представянето на всяка новина съдържа: препратка към съответна страница, кратък текст, изображение и др.

До страници с новини може да се стигне и чрез препратки в самите страници на сайта, които най-често се изобразяват с или

Оформлението на страниците с новини е различно в различните браузъри и освен новините съдържат и елементи, които позволяват да се "абонирате" за показаните новини. При абониране адреса на RSS файла се подава на някоя програма четец, която го запаметява и всеки път при отварянето си автоматично показва извлечение на обявените в този RSS файл новини. Програмата четец може да бъде и самия браузър, или някой новинарски сайт, или друга програма. Например, ако за програма четец изберете браузъра FireFox, след абониране в менюто му за отметки се показва папка с отметки, съдържаща новините. В браузъра Opera, след абониране в точка "Новости" на главното меню, се добавя точка за отваряне на страницата с извлечение на новините.

Независимо от разликите в конкретното поведение на различните RSS четци и външния вид на новинарската информация, общото между всички е че дават един удобен начин за следене и запознаване с новостите, които се публикуват на различни сайтове.

Новините от един сайт, съобразно тематиката им, или по друг признак, може да бъдат разделени в групи. Всяка такава група се нарича канал. RSS четците позволяват да се абонирате, както за всички, така и за отделни, избрани от Вас канали.

За още информация:
en.wikipedia.org
RSS 2.0 Specification

Страница на българската Moodle общност
Bulgarian Moodle

 

Статии

GTK+
MathML
Български правопис във FireFox
MiKTeX
MinGW и MSYS
Perl
Python
Qt
RSS
Windows API в Delphi
WiX
wxWidgets

 
Вижте класирането
на този сайт в:
Гласувай за тази страница в BGTop.net
Гласувай за тази страница в Българския ТОП

 
.: Последна промяна: 21 януари 2018 г. | Мнения за тази страница :.


Моля, не се колебайте да казвате своето мнение за този сайт и представените програми, или да давате предложения.
Страниците на сайта са редактирани с VGEdit 1.0
Copyright © 2004-2023 Vanyo Georgiev