Moodle
sci.vanyog.com icon
Икона на Bible6
Компютърна
Библия 6

Download Mac download Linux 24b download Linux 23b download Android download Facebook

Бърз хостинг от 2.90 лева!

Потребителски агенти (User Agent)

10:32:58 часа на  8 ноември 2017

Терминът означава програма, която се обръща към сървър, за да получи от него някакъв ресурс. Такъв е, например, всеки Интернет браузър.

Изпращайки заявка към сървъра, потребителският агент включва в тази заявка и кратък текст (стринг), който позволява на сървъра да различи какъв софтуер се обръща към него. Този текст се нарича стринг на потребителския агент (User Agent String). Десетте най-много пъти изпратени към този сайт стрингове може да видите тук. Стрингът, който изпраща Вашия браузър е:

CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)

Възможно е, обаче, един потребителски агент да се настрои да изпраща стринг, какъвто обикновено бива изпращан от друг потребителски агент. Например: Браузърът Opera има настройка (F12 - Мрежа, Представяне като ...) и може да изпраща стринг и като стринга на FireFox или Intenet Explorer. За FireFox и Chrome пък има добавки (User Agent Switcher), които правят същото.

Анализирането на стринговете на потребителските агенти, въпреки липсата на сигурност, че всеки потребителски агент изпраща точно собствения си стринг, все пак, позволява на сървърните програми да събират информация за софтуера и операционните системи, от които получават заявки и ако е необходимо да предоставят съобразено с тях съдържание. Например, ако посетите страницата за изтегляне на FireFox от компютър с Windows, автоматично ще ви бъде предложено да изтеглите FireFox за Windows. Например, на тази страница може да видите статистика, за браузърите, посещаващи сайта.

Вижте още:

Определяне на вида браузър по user agent

User agent wikipedia.org