Ученето е дейност, която всеки върши сам. Всеки научава толкова, колкото иска да научи и толкова добре, колкото той сам се постарае. Ако оставим настрана задължението на преподавателя да представи учебният материал, ролята му в учебния процес е роля на помощник. Той наблюдава, какво прави всеки обучаван и въз основа на своя опит: съветва, предлага, насочва, насърчава, вдъхновява... Колкото повече време отделя учещия и колкото по-концентрирано и интензивно се занимава, толкова по-високи успехи постига.

Но освен индивидуален характер, ученето има и колективен аспект. Човек се учи по начин, по който и другите около него учат. Сравнява се с тях, показва пред тях наученото, помага им или приема помощ.

Системата за електронни учебни курсове Moodle, която се използва на този сайт, се прави от нейните създатели с мисъл за посочените особености на учебния процес. Тя е място за среща между учещи и преподаватели. Място, в което всеки учещт върши дейности и усвоява знания, и придобива нови умения именно чрез вършене. Ако искате да научите повече за Moodle, вижте Документация на български.

Тази инсталация на Moodle се поддържа от Ваньо Георгиев, чийто личен сайт е vanyog.com 

Учебните курсове на този сайт са достъпни за гости (нерегистрирани посетители), но ако желаете не само да преглеждате тяхното съдържание, а и да участвате по-активно, например, да изпращате въпроси и коментари, трябва да си направите регистрация и после да се запишете в курса, в който искате да участвате.

Ако сте се регистрирали вече на сайта, за да се запишете в курса, който сте отворили, щракнете върху триъгълния знак вдясно на зъбното колело, вдясно от заглавието на курса, и изберете "Запишете ме в този курс". Както се вижда от тази картинка:

    Налични курсове

    Курс, стартиран защото човек, с който си кореспондирах по имейл ми зададе този въпрос.

    Курс, който демонстрира какви елементи може да съдържа един Moodle курс.