2. HTML

2.6. Валидиране на HTML код

Валидиране на HTML кода се нарича проверяването на този код за наличие на грешки, допуснати при писане на HTML таговете. (Това не е проверка на правописна на предназначения за читателите на страницата текст!) Валидиране на HTML кода се извършва от специален софтуер наречен HTML валидатор (HTML  Validator).

Съществуват валидатори, работещи върху уебсървъри, които наричаме онлайн валидатори. Например, валидаторите с домейни: validator.w3.org, validator.nu и др.

С такива валидатори може да се провери HTML кода на всяка, публикувана вече в Интернет страница, но с тях не можем да проверяваме файлове намиращи се на локален компютър.

За проверяване на кода на локални файлове, може да се използва, например, валидатор, добавка към FireFox. Инсталирането на добавката се извършва ако страницата й в Интернет се отвори с FireFox и се щракне бутона "Добавяне към FireFox". След инсталиране, в прозореца на FireFox се показва бутон: , който обикновено е оцветен в сиво и това означава, че е неактивен и не се извършва валидиране. За да се валидира кода на отворената във FireFox страница трябва да се отвори прозореца на инструментите за разработване, което става с клавишна комбинация Ctrl+Sift+I или с команда от менюто: Web Developer - Toggle Tools и после да се щракне върху бутона на инструмента "HTML validator". Резултатът от проверката се вижда в този прозорец.

Този валидатор по подразбиране проверява правилността на кода според изискванията на версия 4.01 на HTML, но ако написания код е HTML5 съобщенията за грешки може да са фалшиви. Тогава трябва да се щракне бутона "w3c Online", което ще изпрати HTML кода за проверка към онлайн валидатора. Онлайн валидаторът автоматично разпознава използваната версия HTML и показва резултат и за HTML5.