14. Средства за улесняване създаването на сайтове

14.1. Безплатни HTML шаблони

HTML шаблоните са колекции от файлове, съдържащи html код, css и javascript, които представляват няколко примерни страници за сайт. Чрез редактиране на файловете и създаване на още подобни на тях, тези страници могат да се приспособят и използват за други сайтове.

Чрез търсене в Иинтернет с думите "download free html templates" лесно се откриват сайтове, от които може да се изтеглят безплатни шаблони.

На сайтовете, предоставящи HTML шаблони обикновено има възможност всеки шаблон да се разгледа "в действие" (Live demo) и след като се уверим, че е подходящ за нашите нужди може да го изтеглим.

Шаблоните се изтеглят във вид на архивни файлове, които трябва да разархивираме и поставим в директорията на локалния или отдалеченият сървър. Промяната на съдържанието на избрания шаблон с подходящо за нашия сайт съдържание протича в няколко стъпки:

  1. С инструментите за разработка на браузъра изследваме HTML кода на елемента, който искаме да заменим.
  2. С инструменти за търсене (такъв инструмент в Aptana Studio 3 е командата Search - File...) откриваме в кои файлове на шаблона се намира интересуващия ни HTML код.
  3. Заменяме намерения код с нов, съобразно с промяната, която искаме да направим.
  4. Записваме промените и проверяваме резултата.