Учебни записки

15. WordPress

15.2. Сайт или блог?

Веднага след инсталиране WordPres е тогов за използване сайт от тип блог. Това е сайт, в който един или повече автори създават публикации. Най-новата публикация се показва в началото на началната страница, а по-старите, до зададен в настройките брой - по-надолу. Към всяка пубикация, посетителите на сайта могат да пишат коментари. По-стари публикации, които вече не се показват на началната страница, се откриват чрез търсене или по хипервръзките към тях в "Архив".

Но WordPress може да функционира и като обикновен сайт, съставен от страници, до които се стига чрез система от хипервръзки - менюта. Менюта може да се показват над или под съдържанието на ночолното и но други страници. Началната страница може да функционираща като блог, а може да се замени и със страница с друго съдържание.

Всяка страница освен главното си съдържание фключва, така наречени джаджи, които улесняват търсенето и поднасянето на информация. Например, веднага след инсталиране на началната страница може да си видят: форма за търсене в сайта и раздели: "Последни публикации", "Последни коментари", "Архив", "Категории" и "Мета".

За влизане в системата на WordPress с права на администратор или автор, трябва да се отвори директория admin. Например, ако адресът за разглеждане на сраниците на WordPress e http://localhost/FirstSite/wp/ то адресът за влизане на администратор е: 

http://localhost/FirstSite/wp/admin

След влизане с име и парола се отваря панелът за управление, а постоянно, докато сте в профила си, на всички страници, които отваряте се вижда лента за управление.

Едно от първите решения, които трябва да вземете преди да започнете да публикувате съдържание е дали Вашият сайт ще функционира като блог или като обикновен сайт и да направите настройка за съдъжанието на началната страница. Ако сте в таблото за управление, изберете от менюто вляво "Външен вид" - "Настройки"

Ако сте на някоя страница на сайта, щракнете хипервръзката "Настройки" от черната лента за управление над страницата.

От менюто от хипервръзки, които се показват в ляво, щракнете "Настройки на началната страница".

От панела, който се показва в ляво, щраквате бутона, който решите. Ако щракнете "Статична страница", се появяват елементи за избиране на начална страница и на страница за публикации от блога. Ако още няма създадени подходящи страници, може да се щракне хипервръзката "+Нова страница".

При щракване на синия бутон отгоре с надпис "Публикуване" промените настъпват на сайта веднага.