14. Средства за улесняване създаването на сайтове

14.6. Софтуер за изграждане на сайтове (site builders)

Съществуват софтуерни решения за бързо изграждане на сайтове, без необходимост от знания по HTML, CSS или програмиране - строители за сайтове (site builders). При работа с такъв софтуер потребителят избира начален шаблон за сайт, попълва някаква първоначална информация и сайтът се създава автоматично от софтуера. След първоначалното създаване на сайт, софтуерът дава възможности за редактиране - променяне и добавяне на страници, съдържание и функционалности.

В повечето случаи такъв софтуер работи върху интернет сървър (online) и създаваният сайт веднага става видим в мрежата. Услугата по предоставяне за ползване на такъв софтуер се комбинира и с предлагане на домейн, хостинг и ползване на друг, необходим за функциониране на сайта софтуер. Болшинството доставчици на тази услуга не дават възможност на потребителя да свали файлове, съдържащи целия сайт и да ги качи на друг сървър.

Съществуват и строители за сайтове, които първоначално създават новия сайт локално, върху компютъра на потребителя (offline site builders). В този случай, направените офлайн файлове могат да се качат на всеки сървър, който има необходимия за показване на съставеното съдържание софтуер.

С търсене в Интернет безплатни строители за сайтове се откриват лесно по думите:

free online site builder или free offline site builder

Предварително предлаганите от строителите на сайтове шаблони, са избрани така, че да правят впечатление с модерен дизайн и ефектна визия, но много често, автоматично създадените от тези шаблони сайтове показват слаби резултати при валидиране на кода, тестове за бързина и др. важни показатели.