Учебни записки

13. Средства за улесняване създаването на сайтове

13.6. Софтуер за изграждане на сайтове (site builders)

Съществуват и софтуерни решения за бързо изграждане на сайтове, без необходимост от знания по HTML, CSS или програмиране - строители за сайтове (site builders). При работа с такъв софтуер потребителят избира началният шаблон за сайт, попълва някаква първоначална информация и сайтът се създава автоматично от софтуера. След първоначалното създаване на сайт софтуерът дава възможности за редактиране - променяне и добавяне на страници, съдържание и функционалности.

В повечето случаи такъв софтуер работи върху интернет сървър (online) и създаваният сайт веднага става видим в мрежата. Услугата по предоставяне за ползване на такъв софтуер се комбинира и с предлагане на домейн, хостинг и ползване на друг, необходим за функциониране на сайта софтуер. Болшинството доставчици на тази услуга не дават възможност на потребителя да свали файлове със съдържанието на сайта си и да ги качи на друг сървър.

Съществуват и строители за сайтове, които първоначално създават новия сайт локално, върху компютъра на потребителя (offline site builders).

С търсене в Интернет строители за сайтове се откриват лесно по думите:

free online site builder или free offline site builder