Moodle
sci.vanyog.com icon
Икона на Bible6
Компютърна
Библия 6

Download Mac download Linux 24b download Linux 23b download Android download Facebook

Бърз хостинг от 2.90 лева!

Проверка на българския правопис в Thunderbird

19:17:52 часа на 17 януари 2012

Става дума за версия 9.0.1 на Thunderbird. Предпочитам да ползвам Thunderbird на английски, затова ще пиша надписите от интерфейса на английски.

За да се проверява правописа докато пишете трябва да включите проверяването на правописа. Щракнете десния бутон на мишката някъде в текста и ако пред Check Spelling няма отметка, щракнете върху Check Spelling.

За да изберете езика, който се проверява, щракнете десния бутон на мишката, преместете и задръжте курсора върху Languages, после щракнете върху друг език в показалия се списък. Ако в списъка няма Bulgarian, щракнете върху Add dictionaries.

Отваря се страница с наличните езици. Намерете Bulgarian и щракнете върху линка Download dictionary.

Отваря се нова страница, в която се показва бутон Add to Thunderbird. По всяка вероятност този бутон ще се оцвети в сиво, а под него ще се покаже надпис в червено Not available for Thunderbird 9.0.1. Ако това се случи, ето как, въпреки всичко, ще можете да инсталирате проверка на българския правопис:

Щракнете десния бутон на мишката върху Add to Thunderbird и изберете Save Link As... Тека ще изтеглите и запишете файла с речника addon-3623-latest.xpi.

Преименувайте изтегления файл на addon-3623-latest.zip и го разархивирайте в директория addon-3623-latest. Влезте в тази директория.

Отворете файл install.rtf с текстов редактор, който поддържа unicode. В първите две срещания на тага >em:maxVersion< задайте версия 10.0 (по-голяма от Вашата версия на Thunderbird).

Архивирайте в .zip файл всички файлове от директорията addon-3623-latest. Преименувайте, създадения .zip файл на файл с разширение .xpi.

От менюто на Thunderbird изберете Tools > Add-ons.
Щракнете върху бутона горе вдясно, пред полето за търсене.
От отварящото се меню изберете Install Add on From File...
Изберете създадения .xpi файл. Щракнете бутона Open.
Щракнете бутона Install Now.
Щракнете линка Restart Now.

Вече имате речник за проверка на българския правопис. Честито!