Компютърни програми - Ваньо Георгиев

 начало   новости   контакт   дарения 


e-mail:  

Получаване на ключ


Изучаване на машинопис
Компютърна Библия нова версия

Други безплатни програми


Сайтове
За образование

Online правописен речник
Физика
Статии


Интернет връзки
Благотворителност

Кажете на приятел

Google

 

Проверка на българския правопис във FireFox

Интернет браузъра FireFox притежава функция за проверка на правописа, включително и на български. Проверка на правописа се налага, когато попълвате различни формулярите в интернет страниците, които посещавате, например: пишете писмо в сайт за електронна поща, мнение във форум или блог и др.

За да активирате функцията за проверка на правописа, щракнете с десния бутон на мишката върху полето, в което въвеждате текст. Разгледайте изскочилото меню. Ако пред надписа в него "Spell check this field" няма поставена отметка, посочете този надпис и щракнете еднократно левия бутон на мишката. Ако вече има отметка, натиснете Esc клавиша от клавиатурата, за да се скрие изскочилото меню. Когато пред "Spell check this field" има отметка проверката на правописа е активирана ако напишете грешно някоя дума, тя се подчертава с червена линия. FireFox проверява правописа на език, за който има инсталиран речник и който е избран предварително. По подразбиране това е американски английски.

За да изберете проверка на български език, щракнете десния бутон на мишката в полето, в което пишете и от изскочилото меню изберете "Languages". Като задържите курсора на мишката върху "Languages" се отваря допълнително подменю, което показва езиците, за които има инсталирани речници. Ако има надпис "Bulgarian", щракнете върху него и проверката на български ще е вече активирана.

Ако българският не се вижда в подменюто, изберете и щракнете върху "Add dictionaries...". Отваря се страница на сайта на FireFox, от която може да инсталирате речници за езиците, на които пишете. За да инсталирате български речник, щракнете върху хипервръзката "Install", срещу "Bilgarian". Отваря се прозорец, от който трябва да потвърдите или да откажете инсталирането. За да продължи инсталирането, щракнете върху бутона "Install Now". Показва се нов прозорец, който показва как напредва инсталирането и когато то завърши, в десния му долен ъгъл се появява бутон "Restart FireFox". Натиснете го, дори и да имате отворени страници, след рестартирането си FireFox ще ги зареди отново. След като FireFox рестартира щракнете отново десния бутон на мишката върху полето, в което пишете, и изберете от "Languages" - "Bulgarian".

Със сигурност е уместно да се отбележи, че удоволствието да ползваме тази ценна функция дължим на българските хакери, стартирали проекта bgoffice.


Страница на българската Moodle общност
Bulgarian Moodle

 

Статии

GTK+
MathML
Български правопис във FireFox
MiKTeX
MinGW и MSYS
Perl
Python
Qt
RSS
Windows API в Delphi
WiX
wxWidgets

 
Вижте класирането
на този сайт в:
Гласувай за тази страница в BGTop.net
Гласувай за тази страница в Българския ТОП

 
.: Последна промяна: 21 януари 2018 г. | Мнения за тази страница :.


Моля, не се колебайте да казвате своето мнение за този сайт и представените програми, или да давате предложения.
Страниците на сайта са редактирани с VGEdit 1.0
Copyright © 2004-2023 Vanyo Georgiev